tirsdag den 23. september 2014

Børns perspektiver på et måltid - resume


Madkundskab onsdag 17. september 2014

Jette Benn: kap. 10 – børns perspektiver på og deltagelse i måltider (Maria Bruselius-Jensen)

Kapitlet undersøger børnenes egne perspektiver på måltider. De anses som værende kompetente deltagere der bør inddrages i undervisningen og besidder en værdifuld erfaring fra hverdagens måltider.

Feltstudier: studerer dybe problemstillinger, studerer forskellige verdener i vores eget samfund, hvordan udfolder hverdagslivet sig i forskellige kontekster.

Figur 10, side 257: viser et måltid, og hvordan det fysiske sted samt det sociale møde træder i forgrunden i børnenes visioner for måltidet. De sociale relationer træder frem som de mest betydningsfulde. Det gode måltid knytter sig til at være sammen med familie og venner. Pige fra 2 klasse.

Det gode måltid knytter sig yderligere til stedlige areaner. Fin fællestråd med de nye mål med ex. Skolehave og udekøkken. Dette understøtter hinanden.

Maden glider i baggrunden.

Side 259: de to fortællinger om gode måltider på skolen udfolder holistiske forståelser af det gode måltid. Holistiske i den forstand, at de refererer til hele børnenes livssammenhæng.

Essentielt: at skabe plads til sociale møder og præferencer for gode sanselige oplevelser. Maden træder i baggrunden. Vigtigt bliver den sociale ramme og den stedelige arena.

Warming: børnene besidder førstehåndskendskab til de måltider de deltager i, og deres perspektiver er en væsentlig brik i udfoldelsen af måltidets sociale dynamikker.

Warming: side 260: barndomssociologien peger på, ar børn ikke bør betragtes udelukkende som becommings, som først skal opleve en voksengeneret dannelsesproces. Børn er allerede væsener i deres egen ret, som kompetent bidrager til at skabe de sammenhænge, de indgår i, og som derfor har et etisk krav på at blive hørt og have indflydelse. Dette er også indskrevet i folkeskolelovens hensigt om, som Karsten Schnack udtrykker det, at uddanne til demokrati og med demokrati.

Børn besidder en værdifuld praksisviden.

Måltider bliver altså tillagt multiple betydninger og disse betydninger forandrer sig hele tiden.de er i høj grad bestemt af den tid og kultur vi lever i (foucaultJ) samt hvilket perspektiv de betragtes fra.

Børn perspektiver: hverdagslivsperspektiver. Disse genrerer viden om de hverdagsmæssige betydninger samt praksisser omkring måltider.

Henri Lefebvre: side 262, argumenterer for, at hverdagslivet er et produkt af samfundsmæssig orden, og at studier af hverdagslivet kan fremstille karakteristikker af samfundet.

Hverdagsliv: det liv, vi lever, opretholder og fornyer, genskaber og omskaber hver dag”.

Rasmussen & Schmidt: en markant og gennemgribende tendens i den moderne barndom, er barndommens institutionalisering. Denne betyder blandt andet at omsorgen for børn i stigende grad foretages af det offentlige.

Institutionaliseringen er dermed en forandringsproces, som medfører en lang række fællestræk for danske børns barndom.

Børneperspektiver: dækker over et væld af forskelligartede og foranderlige perspektiver, som er forskellige fra barn til barn.

BØRNEFORESTILLINGER OM GODE MÅLTIDER:

·         Den sociale dimension i måltidet, står klart hos alle

·         Socialitet fremstår som et centralt tema i den kultursociologiske måltidsforskning.

·         Måltider gør familier

·         Fællesskabet i skolen stærkt repræsenteret

·         Særligt de mindre elever, ønskede familie til deltagelse i måltider -> udtryk for deres afsavn.

·         ”Spise med venner”

·         Modstand mod det større fællesskab – eks. Kønsopdelte rum. Dette er et udtryk for at etablere og socialisere sig i selvvalgte fællesskaber.

·         ”Det festlige måltid” som: den ultimative forestilling om det gode måltid.

·         Fysisk-materielle forhold omkring mad. Rummet og tiden som centrale elementer for udfoldelsen af måltider.

·         De ældste elever ønsker at trække virtuelle arenaer ind i skolerummet under måltiderne. HSMJ kantine. De trækker på mediebilleder og fastfoodkæders billeder som det gode måltid.

Side 270: børneperspektiver er karakteriseret af at være integreret i hverdagens praksisser og prioteringer. I det perspektiv bliver måltider ikke kun de daglige lejligheder til at få mad. Det bliver tidspunkter på dage, hvor man får mulighed for at være sammen med sine venner og familie.

Kapmann:  den daglige institutionelle spisesituations kulturhistorie

-den nye relation mellem barn og voksen er et udtryk for pædagogisk eller strategi eller teknologi. Delagtiggørelsen og ansvarliggørelsen af børnene bygger på pædagogiske intentioner om, at børnene udvikler kompetencer til selv at organisere et måltid og til selv at kunne tage ansvar for det gode, sunde måltid.

Paradoksalt dilemma: på den ene side udøve vi mere kontrol, som politiske krav om læreplaner for de enkelte børn helt ned til børnehaven. Og på den anden side gøres børn til politisk handlende subjekter?

 

Side 274: 3 forskellige deltagelsesformer, som kan observeres i studier af børn deltagelse i måltider:

1.       børn som modtagere af et måltid

2.       børn som forbrugere af et måltid (børn kan påvirke/benytte forskellige strategier og derved have stor indflydelse på, hvad der bliver handlet ind)

3.       børn som modstandere af et måltid (eks. Ville nogle elever have ret til at spise usund mad og derigennem undgik en diktation om sundhedsfremmende måltider. Derudover ønskede mindre elever en anden stedlig arena til at indtage måltidet)

·         - Winther: køkkenet er et privilegerede mødested

·         - ingen af børnene omtalte køkkenet som en arbejdsplads

·         - eleverne definerede lærerene som tjenere i kantinen, der skulle gå og hygge om dem

 

 

ETIK OG BØRNS DELTAGELSE:

·         FN´s konvention for børns rettigheder: børns ret til at blive konsulteret i forhold, der vedrører deres hverdagsliv.

·         Kapmann: der eksisterer en ambivalens i børnekonventionen: forældre har ansvaret for at beskytte børnene og opfylde deres grundlæggende behov. På den anden side blev der i 1989 tilføjet rettigheden om, at børn skal konsulteres i forhold, som har betydning for deres hverdagsliv.

·         Fedmeproblematik

·         I flere af de præsenterede eksempler, udtrykker eleverne, at måltider i deres perspektiv er stærkt knyttet til voksenomsorg. De voksne udviser omsorg ved at servere gode måltider og skabe god stemning og at eleverne ikke vil have ansvaret.

·         DER ER GOD GRUND TIL AT INDDRAGE BØRNENES PERSPEKTIVER I DE DAGLIGE MÅLTIDER: de har en masse viden om hvordan måltider fungerer i det daglige, da de er hverdagsbrugere. Derudover gør de noget ved de måltider de deltager i og sidst er måltider betydningsfulde og værdsatte i bønenes hverdagsliv.

 

 

 

Praktisk opgave:

Krydderurter:

·         Kendetegn: grønne blade, som kan spises friske eller tørre, den kan dyrkes i tempererede egne.

·         His krydderierne først tilsættes til sidst, når de ikke at forene sig med de andre ingredienser og kan nemt virke for dominerende.

·         Stammer oprindeligt fra Sydeuropas venlige klima, vokser vildt

·         Brugt som lægeurter og ydermere farvning af tøj og madlavning

·         Rosmarin: italienske

·         Persille, timian og laurbær er internationale

·         Spirer frem om foråret, vokser og trives om sommeren, blomstrer og går så i frø

·         Timian, mynte og rosmarin: er flerårige, dvs de kommer igen fra år til år fra samme plante

·         Basilikum og koriander skal sås hvert eneste år

·         Opbevaring: køleskabet og kan holde sig i en uges tid

·         Krydderurter med rødder holder sig bedst, rødderne pakkes ind i fugtigt klæde, dæk med en plasticpose, lad bladene være frie og opbevar i køleskabet

·         Robuste krydderurter: fx timian og rosmarin bliver bedre af langvarig opvarmning, idet smagsstofferne er længere tid om at træde ind i retten

·         Det er afgørende for smagen, om krydderurterne er groft skåret, finthakket eller most. Når krydderurter moses frigøres olierne og smagen forstærkes. Ek pesto.

·         Konserveringsmetode: frysning eller tørring. Undgå at skylle bladene hvis du kan, pluk dem helst om morgenen når duggen er fordampet og de vigtige olier dermed er blevet opvarmet.

·         Tørrede krydderurter kan holde sig holdbare i omkring et år

·         Mynte (pebermynte, rundbladet mynte): theJ

·         estragon: sød krydrede smag,  bearnaisesovs og remolade, passer godt til æggeretter, kartoffel og kylling.

·         persille: saucer og gryderetter, mindre besk og fyldig aroma,

·         basilikum: kongelig, peberagtig smag, pesto, hoved krydderi i supper

·         Robuste krydderurter:

·         Laurbærblade: flæsesteg, tilsættes i starten og fjernes til slut,

·         Salvie: kødfyld og pølser, fjerkræ der skal steges,

·         Timian: den mest populære robuste krydderurt, en skarp smag som man fornemmer længe, kartofler, citrontimian, gufJ

·         Rosmarin: betyder havdug, vokser vildt i Sydeuropa og Nordamerika, meget aromatisk, bruges i moderate mængder, smag af stærk kamfersmag, vellidt i det italienske køkken eks i pasta eller til stegt lam

·         sjældne krydderurter: lægekulsukker, balsam, febernellikerod:

Urtethe: oftes mynte: rig på vitaminer, antioxidanter, beroligende og afslappende effekt, fri for koffein og garvesyre, bruges til isthe

citronmelisse, brændenælde, lakridsrod, kamille, hyben

camillea sinensis, assamica

 

Undervisning:

Mad over bål – vi rykker køkkenet udenfor. De nye fælles mål -> anden stedlig arena. Fra haver til maver. Man understøtter undervisningen, tværfaglige aspekter.

1850érne. Her kom gaflen og komfuret: hvilket gjorde køkkenet samt det praktiske arbejd en del mere funktionelt og muligt at masseproducere. Bagningen fik mere fokus.

Børn ønsker positive sociale rammer og andre stedlige arenaer til når de skal indtage deres måltid i skolen. Problematik ift. Virkeligheden (den nye reform profilerer at der nu skal være tid til at gå i dybden, hm) i dag har børnene 10 min til at spise deres frokost. Hvordan skal dette kunne nås?

Kantinediskussion: en kantine går ”imod” vores traditioner og kontrol. Vi vil gerne kontrollere hvad der bliver serveret af en fx kantinemutter.

Argh, varm mad to gange dagligt? Traditionen er jo, at vi spiser varm mad om det eneste fællesmåltid vi har på dagen.

Mad over bål: kompetenceområde: måltid og madkultur (måltidets komposition, måltidskultur) herudover kan du finde tråde til madens æstetik (sanselighed), ernæring og energibehov samt hygiejne.

 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar